ארבע זוויות הסתכלות שונות על מצוות ציצית
פנימה ועוד יותר פנימה על המצווה שמקיפה ושומרת עלינו

Photo by Jorge Fernández Salas on Unsplash
בסוף הפרשה שלנו אנו מצווים על מצוות ציצית. מהי משמעותה הפנימית של מצוות ציצית? במאמר שלפניכם נצלול לעומקה של מצווה ייחודית זו, ונגלה בה ארבעה רבדים, עומק לפנים מעומק.
לזכור את המצוות
הכוונה הפשוטה ביותר במצוות ציצית היא כמו שמפורש בתורה: "לְמַעַן תִּזְכְּרוּ וַעֲשִׂיתֶם אֶת כָּל מִצְוֺתָי". באופן טבעי האדם מתנהל לפי החיים האישיים שלו, והראש שלו שקוע בטרדותיו וצרכיו. החיים האישיים תופסים כל כך הרבה מקום באישיות של האדם, עד כדי כך שיש חשש שהוא ישכח לגמרי מכך שישנו הקב"ה שמצווה אותו במצוות ומצפה ממנו למשהו מעבר לחייו האישיים. לשם כך נועדה מצוות ציצית, היא מהווה תזכורת לאדם בכל פעם שעליו לקיים מצווה שלא ישכח את חובתו.
הכוונה של המצווה היא לא רק מופשטת, אלא היא משתקפת בצורה מוחשית ב'חפצא' של המצווה. הבגד של הציצית, שלא נועד לשם קיום המצווה אלא ללבוש האדם, מסמל את החיים האישיים של האדם, שאינם חלק מהמצוות; ואילו פתילות הציצית מסמלות את הזיכרון של כל המצוות. ואכן נפסק להלכה, שבבגד של הציצית אין צורך לנהוג כבוד, אך בפתילות הציצית חובה לנהוג כבוד – משום שהן מסמלות את הזכירה של המצוות כולם (אמנם היום שאנו לובשים גם את הבגד עצמו רק לשם קיום המצוה נפסק להלכה שיש לנהוג בו כבוד, ראה שולחן ערוך סימן כא סעיפים א-ב).
לזכור את הרצון הפנימי
מעבר לכך, ישנה כוונה פנימית יותר. ברובד נעלה יותר הציצית לא רק מזכירה לי את כל המצוות כדי שלא אשכח אותם, אלא היא מבטאת את הרצון הפנימי שלי להיות שרוי תמיד בקיום מצוות. מצוות ציצית מביאה אותי למצב שהוא על דרך מאמר חז"ל "חשב לעשות מצוה ונאנס ולא עשאה – מעלה עליו הכתוב כאילו עשאה". כלומר, המצווה הזו מבטאת את השאיפה שלי להיות נתון אך ורק בקיום המצוות, על אף שאני בפועל מקיים רק מצווה אחת – מצוות ציצית.
על פי כוונה זו, הבגד של הציצית מבטא שהחיים הפשוטים שלי הם כל המצוות שאני רוצה לקיים. כל המצוות שאני כל כך רוצה לקיים כביכול עוטפות אותי כמו הבגד של הציצית; ופתילות הציצית הם המצווה האחת (מתוך התרי"ג) שאני זוכה לקיים בפועל, שעניינה לבטא שבעצם אני רוצה לקיים את כל המצוות. ואכן, להלכה נפסק שפתילות הציצית צריכות להיות ממין הבגד. כלומר, עניינם של פתילות הציצית הוא להוות ביטוי מסוים לרצון הכללי שלי לקיים את כל המצוות.
לזכור שה' עוטף אותי
כעת אנו עולים דרגה, ומתקדמים לכוונה נוספת במצוות ציצית:
הגמרא (מנחות מא, א) אומרת שמצוות ציצית מגנה על האדם מפני הסכנה. בכך שהגמרא מדברת על הציצית כמשמשת מגן, היא מרוממת את ההסתכלות שלנו על המצווה. כעת משמעות הציצית היא שה' בעצמו הוא שעוטף את האדם, והאדם חי תחת השגחתו האוהבת והעוטפת. הציצית מבטאת שהאדם לא חי בתוך המציאות והטבע, אלא הוא חי בתוך המצוות של ה'. מצוות הציצית מזכירה לאדם שהחיים האישיים שלו לא מנותקים, אלא עטופים על ידי ה' יתברך.
לזכור שה' מתעטף בי
ולבסוף, הכוונה הרביעית של מצוות הציצית היא על פי המשך הפסוק שהבאנו קודם: "וִהְיִיתֶם קְדֹשִׁים לֵאלֹהֵיכֶם", 'קדושים' מלשון 'מזומנים'. מצוות ציצית נועדה להפוך אותנו לקדושים, והיא מזכירה לנו להיות תמיד מזומנים ומוקדשים לרצון ה'.
כעת המשמעות של מצוות ציצית היא לא רק שה' עוטף אותנו, אלא הוא אף מתעטף בנו. כל המצוות שאנו עושים הם כביכול הבגד שבו ה' מתעטף. הדבר דומה למלך גדול, שכל המלכות שלו היא כמו לבוש שהוא מתעטף בו. כך ה' "עוטה אור כשלמה", ואנו עבדים שלו, וכל מצווה שאנחנו עושים היא כמו בגד שה' מתעטף בו.
לפי כוונה זו, הבגד של הציצית מסמל את ההתעטפות של הקב"ה בכל מצווה ומצווה שאנו מקיימים, והפתילות של הציצית מסמלות את עצם הרצון שלנו שכל החיים שלנו יהיו לבוש שה' מתעטף בו.
שנזכה לקיים את מצוות ציצית בכל פרטיה ודקדוקיה, עם תרי"ג מצוות התלויים בה…
שבת שלום !
בית המדרש 'עוד יוסף חי'